Algemene Voorwaarden

Artikel 1 Definities

1.1 Opdrachtgever: de natuurlijke persoon die opdrachtnemer de opdracht verstrekt bepaalde werkzaamheden te verrichten.

1.2 Opdrachtnemer: TPM Theunissen, MSc, handelende onder zijn eigen naam, Mental Profit of Theunissen Consultancy. De onderneming van opdrachtnemer is ingeschreven in het handelsregister als eenmanszaak onder nummer: 76676927.

1.3 Beroepscode: opdrachtnemer is lid van het Nederlands Instituut voor Psychologen en lid van meerdere beroepsverenigingen die hun leden een beroeps- of gedragscode opleggen en een klachtenregeling hanteren, zoals bijvoorbeeld de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en de Vereniging EMDR Nederland.

1.4 Traject: het verloop van één of meerdere gesprekken, het geven van (al dan niet beroepsmatige) (mental health/executive) coaching, een training en/of workshop, in persoon of via digitale communicatie zoals overeengekomen tussen partijen op het gebied van permanente educatie, leven, werk en relatie, alle in de ruimste zin des woords, met uitzondering van de individuele gezondheidszorg tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk overeengekomen. Zowel de directe werkzaamheden zoals het voeren van het gesprek, het geven van de training en/of workshop, als de gerelateerde indirecte werkzaamheden, zoals dossiervorming, het vastleggen van gesprekken, administratie, etc. wordt opgevat als een sessie.

Artikel 2 Toepasselijkheid

2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht, zowel mondeling als schriftelijk, aangegaan tussen partijen.

2.2 Van deze algemene voorwaarden kan slechts worden afgeweken, indien deze afwijking door partijen schriftelijk is overeengekomen.

2.3 Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of vernietigd wordt, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden onverminderd van kracht.

Artikel 3 Overeenkomst (aanvang en uitvoering)

3.1 De datum van het eerste intakegesprek wordt door opdracht-nemer definitief bevestigd aan opdrachtgever per email-, of sms-bericht of andere vorm van digitale communicatie.

3.2 Na de intake, of zoveel eerder als mogelijk, komen partijen een traject overeen van een bepaald of onbepaald aantal sessies.

3.3 Na een eventuele tussentijdse evaluatie kan het traject door partijen schriftelijk worden aangepast op basis van het aantal sessies en/of inhoud.

3.4 Opdrachtnemer verbindt zich bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht te nemen. Het traject betreft geen resultaatsverbintenis, maar een inspanningsverbintenis. Opdrachtnemer doet dan ook geen uitlatingen over het te verwachten resultaat van het traject.

3.5 Indien twee of meer personen samen een opdracht hebben gegeven aan opdrachtnemer, zijn zij hoofdelijk tegenover de opdrachtnemer verbonden.

3.6 De toepasselijkheid van artikel 7: 402, lid 2 BW dat een hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt voor gevallen waarin aan twee of meer personen een opdracht wordt gegeven, wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

Artikel 4 Annulering sessie

4.1 Een overeengekomen sessie kan kosteloos door opdrachtgever worden geannuleerd tot 5 dagen voor de datum van de sessie. De opdrachtgever is 50% van de kosten van de sessie verschuldigd bij annulering tot 3 dagen voor de datum van de sessie en 75% van de kosten indien 2 dagen voor de sessie wordt geannuleerd en is het volledige bedrag verschuldigd indien 24 uur of korter voor de datum van de sessie wordt geannuleerd.

4.2 Ingeval van overmacht is opdrachtnemer gerechtigd de overeengekomen sessie(s) te annuleren of te verzetten zonder dat sprake is van een tekortkoming. Er is sprake van overmacht in gevallen van bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid van, overlijden of ongeval van de partner of bloedverwant in tweede graad rechte lijn of zijlijn van opdrachtnemer, oorlogen, rampen en niet voorziene overheidsmaatregelen.

Artikel 5 Vergoeding en betaling

5.1 Opdrachtnemer brengt opdrachtgever een vergoeding in rekening voor verrichte werkzaamheden te vermeerderen met de B.T.W. Opdrachtnemer hanteert het tarief dat is vastgesteld door de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) voor regulier GGZ. De GGZ valt onder het wettelijk verplichte Eigen Risico. De vergoeding voor coaching bestaat uit een overeengekomen pakketprijs of een overeengekomen uurtarief vermenigvuldigd met de bestede tijd in (decimale) tijdseenheden van een uur voor de bestede tijd. Het uurtarief kan jaarlijks worden aangepast.

5.2 Opdrachtnemer factureert opdrachtgever terzake de bestede tijd van het overeengekomen traject. De factuur dient binnen een termijn van 14 dagen na factuurdatum te worden betaald aan opdrachtnemer.

5.3 Indien de betaling niet door opdrachtnemer is ontvangen binnen de betalingstermijn, is opdrachtgever in verzuim zonder een nadere ingebrekestelling. Opdrachtgever is dan de wettelijke rente over het onbetaalde bedrag verschuldigd en de buitengerechtelijke kosten die verband houden met de invordering ervan.

Artikel 6 Medewerking en informatie

6.1 Opdrachtgever neemt in het traject een actieve opstelling in en verstrekt opdrachtnemer alle informatie die nodig is

6.2 Opdrachtnemer informeert opdrachtgever in welke hoedanigheid opdrachtnemer optreedt: als therapeut in de individuele gezondheidszorg of als coach buiten de individuele gezondheidszorg en informeert opdrachtgever over de (methode van) aanpak in het traject.

Artikel 7 Vertrouwelijkheid

7.1 Opdrachtnemer heeft zal al hetgeen waarvan hij tijdens de uitoefening van zijn beroep in contacten met opdrachtgever op de hoogte raakt vertrouwelijk behandelen, behoudens gevallen van toestemming van opdrachtgever, van een meldplicht op grond van een wettelijk voorschrift of van een meldrecht van situaties die vallen onder de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

7.2 Niettegenstaande artikel 7.1 heeft opdrachtnemer het recht om ook zonder toestemming van opdrachtgever (geanonimiseerde) informatie over haar / hem met derden te bespreken in zoverre deze informatie-uitwisseling plaatsvindt in het kader van beroepsmatige intervisie, supervisie, consultatie en visitatie.

Artikel 8 Opschorting en beëindiging overeenkomst

8.1 Opdrachtnemer heeft het recht zijn werkzaamheden op te schorten indien opdrachtgever de vordering niet binnen de betalingstermijn ervan heeft betaald en er geen sprake is van overmacht totdat deze is voldaan.

8.2 Behoudens de mogelijkheid van ontbinding door een van de partijen kunnen partijen de overeenkomst tussentijds beëindigen op grond van wederzijdse instemming.

8.3 Opdrachtgever kan de overeenkomst te allen tijde opzeggen met een opzegtermijn van ten minste een sessie na de opzegging.

8.4 Opdrachtnemer kan de overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan opzeggen met een opzegtermijn van ten minste een sessie na de opzegging.

8.5 Opdrachtnemer kan in de overige gevallen de overeenkomst opzeggen ingeval van een dringende reden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake indien opdrachtgever eenzijdig het overeengekomen doel van het traject wenst te wijzigen; er is sprake van een ernstig verstoorde relatie die maakt dat een onwerkbare situatie is ontstaan en ingeval van praktische omstandigheden, zoals gezondheidsklachten of verhuizing, die maken dat voortzetting in redelijkheid niet van opdrachtnemer kan worden gevergd.

8.6 De overeenkomst komt automatisch ten einde na afloop van de laatste sessie van een overeengekomen traject.

Artikel 9 Aansprakelijkheid

9.1 Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval door de beroeps-aansprakelijkheidsverzekeraar wordt uitgekeerd, te vermeerderen met het eventuele bedrag van het eigen risico. Indien om welke reden dan ook geen uitkering op grond van de hier bedoelde verzekering zal plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat door de opdrachtgever terzake de opdracht, of het deel daarvan, in verband waarmee aansprakelijkheid is ontstaan, aan opdrachtnemer is betaald.

9.2 Onverminderd het bepaalde in artikel 6: 89 BW vervalt iedere vordering van de opdrachtgever ten opzichte van opdrachtnemer door het enkele verloop van twaalf maanden na de gebeurtenis waaruit de schade voortvloeit en waarvoor opdrachtnemer aansprakelijk is.

Artikel 10 Klachten

10.1 Indien opdrachtgever ontevreden is over de dienstverlening van de opdrachtnemer, zal opdrachtgever de betreffende klacht eerst ter oplossing voorleggen aan opdrachtnemer.

10.2 Opdrachtnemer is als Gezondheidszorgpsycholoog BIG geregistreerd en lid van de LVVP (de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten). Klachten over de behandeling of de hantering van de beroepscode kunnen, wanneer bespreking daarvan geen oplossing biedt, voorgelegd worden bij het LVVP (https://lvvp.info).

Artikel 11 Geschillenregeling

11.1 Opdrachtnemer is aangesloten bij de geschillencommissie Vrijgevestigde GGZ Praktijken (Bordewijklaan 46, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag).

11.2 Geschillen tussen partijen over (de totstandkoming of uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot) door opdrachtnemer te leveren of geleverde diensten, kunnen zowel door opdrachtgever als door opdrachtnemer aanhangig worden gemaakt bij de Geschillencommissie Vrijgevestigde GGZ Praktijken.

11.3 Een geschil wordt door de geschillencommissie slechts in behandeling genomen, indien opdrachtgever zijn klacht eerst bij opdrachtnemer heeft ingediend.

11.4 Leidt de klacht niet tot een oplossing dan moet het geschil binnen 12 maanden na de datum waarop opdrachtgever de klacht bij opdrachtnemer indiende, schriftelijk of in een andere door de geschillencommissie te bepalen vorm bij de commissie aanhangig worden gemaakt.

11.5 Wanneer opdrachtgever een geschil aanhangig maakt bij de geschillencommissie, is opdrachtnemer aan deze keuze gebonden. Indien opdrachtnemer een geschil aanhangig wil maken, moet hij opdrachtgever schriftelijk of in een andere passende vorm vragen zich binnen vijf weken uit te spreken of hij daarmee akkoord gaat. Opdrachtnemer dient daarbij aan te kondigen dat hij zich na het verstrijken van de voornoemde termijn vrij zal achten het geschil bij de gewone rechter aanhangig te maken.

11.6 De geschillencommissie doet uitspraak met inachtneming van de bepalingen van het voor haar geldende reglement. Het reglement van de commissie wordt desgevraagd toegezonden. De beslissingen van de geschillencommissie geschieden bij wege van bindend advies. Voor de behandeling van een geschil is een vergoeding verschuldigd.

Artikel 12 Toepasselijk recht en forumkeuze

12.1 Op de rechtsverhouding tussen partijen is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De bevoegde rechter van de rechtbank Maastricht is met uitsluiting bevoegd van enig geschil dat tussen partijen mocht ontstaan, kennis te nemen.