Counseling & Therapie: Ondersteuning van de mentale gezondheid voor blijvend succes
Counseling en therapie worden gecombineerd om werknemers op alle niveaus te ondersteunen, of ze nu te maken hebben met dagelijkse stress of met diepere mentale gezondheidsproblemen.
Door zowel problemen op de korte als op de lange termijn aan te pakken, creëren deze diensten een gezonder en veerkrachtiger personeelsbestand, waardoor het moreel, de productiviteit en de betrokkenheid in de hele organisatie wordt gestimuleerd.
Counseling: Stress verminderen, welzijn verbeteren
Counseling biedt werknemers een veilige, vertrouwelijke ruimte om dagelijkse stress, de balans tussen werk en privéleven en persoonlijke uitdagingen aan te pakken.
Door hulpmiddelen te bieden voor emotionele veerkracht en stressmanagement, stelt counseling werknemers in staat om gefocust en productief te blijven, terwijl ze zich gesteund voelen in zowel hun persoonlijke als professionele leven.
Therapie: Het aanpakken van diepere mentale gezondheids
behoeften
Therapie biedt een dieper niveau van ondersteuning voor werknemers die te maken hebben met bijv. stress, angst, depressie of trauma. Het helpt hen om complexe emotionele uitdagingen te verwerken, wat de mentale gezondheid en het welzijn op de lange termijn bevordert.
Therapie zorgt ervoor dat werknemers mentaal gezond en betrokken zijn en een effectieve bijdrage kunnen leveren aan de werkplek.
Hebben jij of je teamleden zich ooit zo gevoeld?
Je hebt het altijd druk en neemt nauwelijks tijd voor jezelf.
Je ervaart een gebrek aan zin in je leven.
Je voelt je regelmatig lusteloos of rusteloos.
Je bent onzeker over je prestaties en capaciteiten.
Je stoeit met (het omgaan met) negatieve emoties en opdringende gedachten.
Je kunt je moeilijk concentreren op je werk.
Je kunt bijna niet stoppen met piekeren en ligt vaak wakker.
Je ervaart moeilijkheden in sociale contacten/situaties.
Je hebt last van nare herinneringen of nachtmerries.
Je hebt moeite met het doorbreken van patronen die voor jezelf of anderen lastig zijn.
Therapieën die ik aanbied
Klik op een van de tabbladen in de onderstaande lijst om te zien welke vorm bij jou past
Therapie
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
Acceptance & Commitment (ACT)
EMDR
Schema-
therapie
Interpersoonlijke
Therapie
Cliëntgerichte
Psychotherapie
Systeem-
therapie
Wat is Therapie?
Psychotherapie is een overlappende term die verwijst naar het behandelen van psychische problemen, wat meestal wordt gedaan door te praten met een professionele zorgverlener.
Tijdens de therapie leer je over je conditie, omgang met problemen en jezelf met als doel een (set van) klacht(en) te verlichten. Het helpt je om de controle over je leven te leren nemen en gezonde omgangsvaardigheden te gebruiken om te reageren op uitdagende situaties. In sommige gevallen is het therapeutische doel niet om de symptomen te verminderen, maar om de negatieve effecten die ze hebben op het welzijn en het functioneren van het individu te verminderen.
Om beter inzicht te krijgen in de oorzaken van klachten, is het nuttig om een holistische theorie op te stellen. Zoals de naam al aangeeft, is een holistische theorie een hypothetisch model dat naar jou en je geschiedenis, omgeving en levenssituatie als geheel kijkt. Het brengt de factoren in beeld die verband kunnen houden met actuele klachten en hun oorzakelijk verband. Deze factoren kunnen b.v. biologische factoren, (traumatische) gebeurtenissen in het verleden, opvoedingsstijl, persoonlijkheid, coping en situationele risico’s en beschermers.
Een belangrijk aspect van bijna alle therapieën is psycho-educatie, die je helpt te begrijpen hoe bepaalde aandoeningen zich ontwikkelen en wat hun functie is. In de meeste gevallen ontstaat een psychische stoornis wanneer disfunctionele gedragspatronen niet als maladaptief worden herkend omdat ze functioneel zijn of waren voor bepaalde specifieke situaties of perioden.
Er zijn veel soorten psychotherapie, elk met zijn eigen benadering en werkingsmechanisme. Welke vorm van psychotherapie bij jou past, hangt af van jouw individuele situatie en persoonlijke voorkeur.
Klik op een van de andere therapieën voor een beschrijving en kijk welke bij jou past!
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychologische behandeling waarvan is aangetoond dat deze effectief is voor een reeks problemen, waaronder depressie, angststoornissen, problemen met alcohol- en drugsgebruik, huwelijksproblemen, eetstoornissen en ernstige psychische aandoeningen. Talrijke onderzoeken suggereren dat CGT leidt tot een significante verbetering van het functioneren en de kwaliteit van leven. In veel onderzoeken is aangetoond dat CGT even effectief of effectiever is dan andere vormen van psychologische therapie of psychiatrische medicatie.
Het is belangrijk om te benadrukken dat er vooruitgang is geboekt in CGT op basis van zowel onderzoek als de klinische praktijk. CGT is inderdaad een benadering waarvoor ruimschoots wetenschappelijk bewijs is dat de ontwikkelde methoden daadwerkelijk verandering teweegbrengen. Op deze manier verschilt CGT van veel andere vormen van psychologische behandeling.
CGT is gebaseerd op verschillende kernprincipes, waaronder:
- Psychische problemen zijn gedeeltelijk gebaseerd op foutieve of nutteloze denkwijzen.
- Psychische problemen zijn gedeeltelijk gebaseerd op aangeleerde patronen van nutteloos gedrag.
- Mensen met psychische problemen kunnen betere manieren leren om ermee om te gaan, waardoor hun symptomen worden verlicht en ze effectiever in hun leven worden.
CGT-behandeling omvat meestal pogingen om denkpatronen te veranderen. Deze strategieën kunnen zijn:
- Leren om je eigen denkverstoringen te herkennen die problemen veroorzaken, en ze vervolgens opnieuw te evalueren in het licht van de realiteit.
- Een beter begrip krijgen van het gedrag en de motivatie van anderen.
- Probleemoplossend vermogen gebruiken om met moeilijke situaties om te gaan.
- Leren om een groter gevoel van vertrouwen in het eigen kunnen te ontwikkelen.
CGT-behandeling omvat meestal ook inspanningen om gedragspatronen te veranderen. Deze strategieën kunnen zijn:
- Je angsten onder ogen zien in plaats van ze te vermijden.
- Rollenspel gebruiken om je voor te bereiden op mogelijk problematische interacties met anderen.
- Leren je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
Niet alle CGT zal al deze strategieën gebruiken. In plaats daarvan werken de psycholoog en patiënt/cliënt samen, op een collaboratieve manier, om inzicht te krijgen in het probleem en om een behandelstrategie te ontwikkelen.
CGT legt de nadruk op het helpen van individuen om te leren hun eigen therapeut te zijn. Door oefeningen in de sessie en ‘huiswerk’-oefeningen buiten de sessies, worden patiënten/cliënten geholpen om copingvaardigheden te ontwikkelen, waardoor ze kunnen leren hun eigen denken, problematische emoties en gedrag te veranderen.
CGT-therapeuten benadrukken wat er gaande is in het huidige leven van de persoon, in plaats van wat tot hun moeilijkheden heeft geleid. Er is een bepaalde hoeveelheid informatie over iemands geschiedenis nodig, maar de nadruk ligt vooral op vooruitgaan in de tijd om effectievere manieren te ontwikkelen om met het leven om te gaan.
https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Wat is ACT?
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex:
- Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.
- Defusie: Afstand nemen van je gedachten.
- Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
- Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.
- Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
- Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.
Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is dus niet zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht. Bij ACT wordt er veel gebruikt gemaakt van metaforen en oefeningen; men ontwikkelt zo op een ervaringsgerichte manier de verschillende ACT-vaardigheden.
Werkt ACT?
ACT is erkend als evidence based therapy voor de depressieve-stoornis, verschillende angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn (APA, 2010). Tevens is ACT effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn van een cliënt; er hoeft dus geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapievorm.
Eye Movement Desensitisation and Reprocessing Therapy (EMDR)
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.
Wanneer EMDR?
Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.
Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.
De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden. Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli.
Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
Wat zijn de te verwachten effecten?
De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.
Schematherapie
Wat is Schematherapie
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen.
Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Je kunt schematherapie in verschillende vormen krijgen: individueel, in een groep of een combinatie van beide.
Wanneer schematherapie?
Schematherapie wordt onder andere ingezet bij persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline problematiek. Schematherapie kan ook geschikt zijn bij de behandeling van angststoornissen, relatieproblemen, eetstoornissen of depressie. Met name als die klacht is afgenomen, komt de persoonlijkheidsthematiek die eraan ten grondslag kan liggen of er mee samenhangt meer naar voren, zodat schematherapie als vervolg – of nabehandeling passend wordt.
Ook voor minder zware problemen kan schematherapie worden ingezet. Schematherapie helpt om hardnekkige patronen te herkennen die in jouw kindertijd zijn ontstaan. Wanneer je deze patronen niet herkent en verandert, loop je steeds tegen dezelfde problemen aan.
Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)
Wat is Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)?
IPT is a form of psychotherapy that focuses on relieving symptoms by improving interpersonal functioning. It addresses current problems and relationships rather than childhood or developmental issues. Therapists are active, non-neutral, supportive and hopeful, and they offer options for change.
IPT:
- is gestructureerd
- is in de tijd beperkt (actieve fase is meestal 12-16 weken)
- richt zich op interpersoonlijke relaties en communicatie
- richt zich op hier-en-nu relaties
- heeft tot doel het interpersoonlijk functioneren en de sociale steun te verbeteren.
- IPT wordt geleverd in één-op-één- en groepsformaten.
- Hoe werkt Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)?
- Een centraal idee bij IPT is dat psychologische symptomen begrepen kunnen worden als een reactie op de huidige moeilijkheden in alledaagse relaties met andere mensen.
IPT richt zich op vier gebieden:
- conflict in relaties dat een bron van spanning en leed is
- levensveranderingen, zoals baanverlies of de geboorte van een kind, die de gevoelens van mensen over zichzelf en anderen beïnvloeden
- verdriet en verlies
- moeilijkheden bij het aangaan of onderhouden van relaties
- Wanneer mensen effectieve strategieën leren om met hun relatieproblemen om te gaan, verbeteren hun symptomen vaak.
De structuur van IPT
De openingssessies (1-3) zijn gericht op het verzamelen van informatie en het nemen van beslissingen over de focus van de therapie. De therapeut helpt de patiënt een lijst te maken van alle belangrijke relaties in het leven van de patiënt (interpersoonlijke inventarisatie). Deze relaties zijn gegroepeerd volgens de vier belangrijkste probleemgebieden.
In de middelste sessies (4 – 14) concentreert de patiënt zich op het proberen met ondersteuning van de therapeut het gekozen probleemgebied of de gekozen probleemgebieden te verbeteren. De patiënt en de therapeut werken aan oplossingen voor de problemen en de patiënt probeert de oplossingen tussen de sessies door te implementeren.
De laatste sessies (15 – 16) richten zich op het omgaan met elk gevoel van verlies dat samenhangt met het einde van de therapie, evenals het herzien van de problemen die zijn geïdentificeerd in de interpersoonlijke inventaris en de vooruitgang die is geboekt bij het omgaan ermee.
Wanneer Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)?
IPT wordt meestal gebruikt tijdens de acute fase van ernstige depressie, maar kan ook worden gegeven als onderhoudsbehandeling om terugval en herhaling van ziekte te voorkomen.
Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van:
- ongerustheid
- boulimia nervosa
- chronische vermoeidheid
- stemmingsstoornissen zoals bipolaire en dysthyme stoornissen.
- IPT is aangepast om patiënten van adolescentie tot op hoge leeftijd te behandelen. Het is effectief als op zichzelf staande behandeling en in combinatie met medicatie.
https://www.camh.ca/en/health-info/mental-illness-and-addiction-index/interpersonal-psychotherapy
Cliëntgerichte Psychotherapie
Wat is cliëntgerichte psychotherapie?
Client-centered therapie is een vorm van psychotherapie die in het begin van de jaren veertig door Carl Rogers is ontwikkeld. Volgens Rogers vindt een ordelijk proces van zelfontdekking en actualisering van de cliënt plaats als reactie op het consistente empathische begrip, de acceptatie van en het respect voor het frame van de cliënt door de therapeut.
De therapeut zet de toon voor persoonlijkheidsgroei door de ideeën van de cliënt te reflecteren en te verduidelijken, die zichzelf helderder kan zien en dichter bij zijn of haar ware zelf kan komen.
Naarmate de therapie vordert, lost de cliënt conflicten op, herschikt hij waarden en benaderingen van het leven, en leert hij hoe hij of zij zijn of haar gedachten en gevoelens moet interpreteren, waardoor hij of zij gedrag verandert dat hij of zij als problematisch beschouwt.
Het was oorspronkelijk bekend als niet-directieve counseling of niet-directieve therapie, hoewel deze term nu breder wordt gebruikt om elke benadering van psychotherapie aan te duiden waarin de therapeut een bemoedigende sfeer creëert, maar vermijdt om advies te geven, interpretaties te geven of andere acties te ondernemen om de psychotherapie actief te sturen. therapeutisch proces. Ook wel cliëntgerichte psychotherapie genoemd; persoonsgerichte therapie; Rogeriaanse therapie.
Systeemtherapie
Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.
Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties – samen het systeem – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.
Wat kan systeemtherapie voor mij betekenen?
Door aandacht en beïnvloeding van meerdere individuen binnen het systeem en hun onderlinge interactiepatronen, kom je sneller tot de kern van het probleem. Gesprekken met een systeemtherapeut zorgen voor meer begrip tussen jou en je naasten. Door het betrekken van naasten bij de therapie, treedt er sneller herstel op. Als betrokkenen elkaar beter begrijpen en ondersteunen, wordt bovendien het risico op verergering of terugkeer van het probleem kleiner.
Systeemtherapie is breed inzetbaar. Bijvoorbeeld bij relatie- en gezinsproblemen, psychische problemen en klachten, huiselijk geweld, en lichamelijke aandoeningen. Door in een vroeg stadium belangrijke naasten te betrekken bij de therapie kan voorkomen worden dat de problemen groter worden. Bijvoorbeeld dat een gezin uit balans raakt door relatieproblemen van de ouders of dat naasten ook (psychische) klachten ontwikkelen.
In de gesprekken kan de nadruk liggen op het veranderen van de omgang met elkaar of op het veranderen van de manier waarop tegen het probleem wordt aangekeken.
In de therapie worden alle betrokkenen zich bewust van de manier waarop ze op elkaar reageren en krijgen ze zicht op de invloed die ze op elkaar hebben. Van daaruit wordt er gewerkt naar een oplossing.
Testimonials
Amaya Teniente
Managing Director
a.hartrodt
It changed my life completely. […] I wake up again with the energy to confront the day.
Ryan Wardell
Founder
StartUp Sauce
I wish I had contacted Mental Profit a year-and-a-half earlier.
Adrian Salazar
Head of Culture and Integrity
SafetyWing
It’s a great solution and benefit for our employees.